Ανακαλύψτε το όραμα της Uno-X Pro Cycling για την ανάπτυξη ταλέντων στη σκανδιναβική ποδηλασία και τη ζωή των αναβατών σε ένα Grand Tour.

Uno-X Pro Cycling — H ζωή μέσα σε ένα Grand Tour 

Υπάρχει μια γοητευτική αύρα γύρω από τις νέες, αουτσάιντερ ομάδες στα Grand Tours της ποδηλασίας. Φέρνουν φρέσκια ενέργεια και ζωντάνια, ανανεώνοντας το τοπίο όπου κυριαρχούν παλιότεροι αθλητές.  

Η Uno-X είναι μια ομάδα που δυναμώνει μέσα από την ευκαιρία που της δίνεται να ξεπεράσει τις προσδοκίες. Αλλά το να ανταγωνίζεσαι επί ίσοις όροις με ομάδες υψηλού budget είναι μία δύσβατη διαδρομή — ίσως η δυσκολότερη του αγώνα.  
Κάθε μέρα μαθαίνουν λίγα περισσότερα. Ανεβαίνουν λίγο πιο ψηλά.  

Η Uno-X Mobility ιδρύθηκε το 2016 με ένα όραμα: να καλλιεργήσει και να αναπτύξει τα μελλοντικά ταλέντα της σκανδιναβικής ποδηλασίας. Η δέσμευσή της στην προώθηση του τοπικού ταλέντου ήταν ο θεμέλιος λίθος της ίδρυσής της και παραμένει κεντρικό σημείο της φιλοσοφίας της μέχρι σήμερα.
Η ομάδα των ανδρών αποτελείται εξ ολοκλήρου από Νορβηγούς και Δανούς αναβάτες. Ομοίως, η μισή από την ομάδα των γυναικών αποτελείται από αναβάτες από τη Νορβηγία και τη Δανία. Προσπαθώντας πάντα για το καλύτερο, η Uno-X έκανε ένα τολμηρό βήμα το 2022 υποβάλλοντας αίτηση για την άδεια UCI WorldTour για γυναίκες, καθοδηγούμενη από την πεποίθησή της στην ισότητα των ευκαιριών για όλους. 

Η διαδρομή της συνεχίζεται με μια ακλόνητη αποστολή: να γίνει η πρώτη σκανδιναβική ομάδα που θα κατέχει άδεια WorldTeam τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες, ξεπερνώντας τα όρια και επαναπροσδιορίζοντας το τι είναι δυνατό στην ποδηλασία. 


Είναι αφιερωμένη στο να εκπροσωπεί κάτι μοναδικό στον κόσμο της ποδηλασίας και να καλλιεργεί ένα περιβάλλον όπου οι αναβάτες μπορούν να εξελιχθούν και να ακμάσουν – ανεξαρτήτως ηλικίας. Αυτό είναι το DNA της Uno-X Mobility. 


Η Uno-X Mobility αγωνίζεται στα υψηλότερα διεθνή επίπεδα στην επαγγελματική ποδηλασία.
Ο πρωταρχικός της στόχος είναι να προωθήσει την ποδηλασία ως ένα ζωτικής σημασίας μέσο για τη μείωση των εκπομπών από τις οδικές μεταφορές. Η ποδηλασία αντιπροσωπεύει μία από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες της ανθρωπότητας για μια μετάβαση προς ένα μέλλον μηδενικών εκπομπών.
Οι αναβάτες της ομάδας λειτουργούν ως πρεσβευτές της ποδηλασίας και το πιο σημαντικό τους έργο είναι να προκαλέσουν μεγαλύτερη προσοχή και ενθουσιασμό για την ποδηλασία. 


Μιλήσαμε με τον Επικεφαλή Διατροφολόγο της Uno-X Pro Cycling, James Moran, για να μάθουμε τι απαιτείται για να διατηρήσεις μια ολόκληρη ομάδα σε πλήρη λειτουργία για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες. 

“Τα Grand Tours δημιουργούν επιπλέον άγχος και έντονα συναισθήματα. Ακόμα κι αν δεν προηγείσαι, υπάρχει ένας αέρας, μια ατμόσφαιρα στον αγώνα, που είναι εύκολο να σε επηρεάσει συναισθηματικά. Βασικός στόχος για εμάς είναι να κρατάμε τους αθλητές μας χαλαρούς ώστε να νιώθουν ότι πρόκειται για έναν συνηθισμένο αγώνα.” 

“Σε αυτή την ομάδα έχουμε μια εξαιρετική κουλτούρα φροντίδας ο ένας για τον άλλον, αλλά και για το προσωπικό. Όταν είμαστε σε αγώνες, η ομάδα τρεξίματος Uno-X και το προσωπικό βγαίνουν για 30 λεπτά μαζί πριν αρχίσουν τις δουλειές τους. Και αυτός είναι ένας ωραίος τρόπος να ξεκινήσει η μέρα, για τη σωματική και ψυχική ευημερία όλων. Γιατί όταν είσαι στον δρόμο επί έναν μήνα, είναι εύκολο να την παραμελήσεις.” 


“Οι ποδηλάτες, το βράδυ πριν από κάθε ετάπ, λαμβάνουν ένα διατροφικό πλάνο στο οποίο προβλέπονται οι ενεργειακές απαιτήσεις και ανάγκες της ημέρας.  
Είναι ένας οδηγός για το πρωινό, την τροφοδοσία κατά τη διάρκεια του αγώνα και την αποκατάσταση. Μετά το πρωινό, μια σύντομη συνομιλία μαζί τους βοηθά στο να μειώσουμε το άγχος. Με αυτόν τον τρόπο κάθε ποδηλάτης έρχεται στο πρωινό γνωρίζοντας από πριν τι μπορεί να φάει και δεν χρειάζεται να κάθομαι από πάνω τους για να τους λέω τι επιτρέπεται και τι όχι.” 


“Κατά κάποιον τρόπο υπάρχει και ένας αγώνας μέσα στον αγώνα. 
Όλο το προσωπικό που δεν είναι στα αυτοκίνητα του αγώνα — οι φροντιστές, οι διατροφολόγοι, ο οστεοπαθητικός — βρίσκονται μέσα στα ετάπ για να διανέμουν επιπλέον τροφοδοσία. Τοποθετούμαστε σε διαφορετικά σημεία κατά μήκος του αγώνα όπου συντονίζω ποια προϊόντα θα πάνε στους ποδηλάτες σε συγκεκριμένα σημεία και χρόνο. Αυτό εξαρτάται από το είδος του ετάπ και τις καιρικές συνθήκες. Είναι αρκετά απαιτητική διαδικασία αλλά προσπαθούμε να προγραμματίσουμε τα logistics πολλές μέρες πριν τον αγώνα.” 


“Υπάρχει και μια ομάδα η οποία δεν βρίσκεται στον αγώνα. Πηγαίνει από το ένα ξενοδοχείο στο άλλο, ετοιμάζοντας τα δωμάτια για κάθε ποδηλάτη. Κατά τη διάρκεια του ετάπ, ο σεφ θα πάει στο σούπερ μάρκετ και μετά στο ξενοδοχείο, θα στρώσει τα τραπέζια, θα ετοιμάσει την τραπεζαρία. Και εγώ θα είμαι σε επαφή μαζί του καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας για να σχεδιάσουμε το βραδινό γεύμα.  
Αν και έχουμε ένα πρότυπο για τα γεύματα κατά τη διάρκεια του αγώνα, το προσαρμόζουμε καθώς προχωράει, με βάση το feedback που θα πάρουμε, καθώς και το πώς εξελίσσεται η κάθε μέρα για τους ποδηλάτες.” 

Κείμενο από τον Ross Lovell, Φωτογραφίες από τους Dan King, Connor Bryan και Johannes Wiken, Wordup Projects 

0
    Καλάθι
    το καλάθι είναι άδειοεπιστροφή